sreda, 19. september 2018

september 2018 (Občutek varnosti in tranzicijski objekt)


Občutek varnosti in tranzicijski objekti

Pojem tranzicijski objekt se ponavadi uporablja za otroke, ki začnejo hoditi v vrtec. Tranzicija pomeni prenos, prenos občutkov. V praksi to zgleda tako, da otrok, ko gre v vrtec prenese svoje občutke domačnosti in varnost na neko igračo in jo uporablja kot nadomestek staršev, ki jih trenutno ni prisotnih. Ta prenos lahko večkrat opazimo in je popolnoma normalen, tudi kasneje v življenju imamo lahko predmete, ki jim dajemo posebne občutke in imajo za nas posebno vrednost.
Med kampiranjem v naravi imamo lahko s sabo določene predmete, ki si jih izrecno ne želimo izgubiti. Taki predmeti imajo za nas poseben pomen in nam dajejo občutek varnosti, ko jih imamo z nami. Ta poseben predmet lahko tako imenujemo tranzicijski objekt in opravlja podobno vlogo kot igračka pri otroku v vrtcu. Omogoča nam neko domačnost in določeno stopnjo varnosti v divjini, ki nas spominja na dom. Seveda smo kot odrasli manj navezani na ta predmet, v primerjavi z otroci. Pri otrocih lahko opazimo pravi izbruh žalosti, kadar predmeta ni ali, ko ga ne najdejo. Pri starejših so te čustvene reakcije manjše.
Varnost je osnovna potreba vsakega človeka za normalno življenje in delovanje. Oseba, ki ne doživlja varnosti in se počuti stalno ogroženo bo imela obremenjeno delovanje in zmanjšano produktivnost, zaradi stalne napetsti ter opazovanja okolice.



- Denis Ališič

December 2018 (Bivakiranje med prvo nočjo)

Bivakiranje med prvo nočjo Odhod na prvo prenočitev je lahko čustveno naporen in zahteva kar nekaj priprav, da je izpeljan pravilno...