petek, 24. avgust 2018

Avgust 2018 (Odprava ter priprava nahrbtnika in opreme)


Odprava ter priprava nahrbtnika in opreme

Eno izmed prvih vprašanj, ko se odpravljamo na teren, je vedno kaj naj vzamemo s seboj. Pripravljamo se na najverjetnejše situacije in skušamo vzeti s sabo čim manj opreme, ampak vseeno zadosti, da uspemo kljubovati naravi in njenim divjim razmeram. Tako se bo vedno znova pojavljajo vprašanje ali se splača s to ali ono stvarjo obremeniti. Pri tem ni nekega točnega pravila kaj vzeti, temveč odloča vsak človek po svojem občutku in intuiciji. Res je da se lahko držimo nekih splošnih smernic, ampak v praksi bo nekdo bolj potreboval odejo, nekdo pa hrano. Tako vidimo da naše lastnosti in izkušnje oblikujejo tisto, kar potrebujemo vzeti s sabo.
Nazadnje sem bral o Reinholdu Messnerju, znanem alpinistu, ki je prišel na vrh Mount Everesta brez dodatnega kisika in z dosti manj opreme in hrane kot drugi alpinisti. Na ta potopis se vedno spomnim, ko grem sam na kampiranje v gozd. Vedno potrebuješ s sabo toliko, kolikor si navajen uporabljati in vse pomembne potrebe so relativne. To pomeni, da bolj kot se bomo izurjali in vzemali vedno manj opreme, vedno manj jo bomo rabili. Tudi ne pomeni, da obvezno vzamemo s sabo šotor, če gremo kampirati, ampak lahko poskusimo brez in vidimo kako nam gre. Glavna napaka pohodnikov v gorah je nepripravljenost, da imajo s seboj premalo ali preveč opreme. Pri manjkajoči opremi se lahko zgodi neurje in nimamo dodatnih oblačil, pri preveč opreme nam bo pa zmanjkovalo energije in moči.
Strah pred nepričakovanim ali nelagodjem nas ponavadi žene v kompliciranje in preveliko pripravljanja, katero sploh ni potrebno in nas preveč obremenjuje. Pri tem bomo s sabo nosili preveč opreme, ki je ne bomo rabili, samo zaradi strahu pred neznanim.
Pri mojih odpravah vedno pakiram najnujnejšo hrano in obleke za toliko dni kolikor grem, šotorsko krilo in osnovna orodja ter še par malenkosti, kot so kompas in lučka. Pri hrani oz. orodju nikoli ne vzamem preveč s seboj, ker ga lahko izgubim ter se ne splača nazaj prinašati stvari, ki jih nisem rabil. Vedno si rečem tudi brez žage bom preživel, saj je sekira dovolj. S tem si privarčujem več kot kilo teže v nahrbtniku, ki bi me drugače obremenjevala. Glede samega pakiranja pa vedno dam težje stvari na dno in stvari, ki jih bom pogosteje rabil na vrh ali v stranske žepke za hitro dosegljivost. V praksi to izgleda tako, da dam šotorsko krilo in orodja čisto na dno nahrbtnika, nato obleke in hrano. Pri hrani vzemam s seboj prigrizke s čim manj smetmi, da me kasneje ne obtežujejo. V stranske žepe dam kompas, lučke in ostale malenkosti. Čisto na vrhu v majhen žepek pa denarnico in dokumente.


Denis Ališič


December 2018 (Bivakiranje med prvo nočjo)

Bivakiranje med prvo nočjo Odhod na prvo prenočitev je lahko čustveno naporen in zahteva kar nekaj priprav, da je izpeljan pravilno...