nedelja, 21. oktober 2018

Oktober 2019 (Ogenj in domačnost v gozdu)


Ogenj in domačnost v gozdu

Varnost in občutek domačnosti v gozdu se ne razvije takoj, ko vstopimo v njega, ampak traja nekaj časa, da se ta občutek oblikuje. Tako se moramo počasi navajati dokler ne izgine občutek nelagodja. Čas potreben za privajanja na novo okolje je različen pri vsakemu posamezniku. Vsekakor lahko naše bivanje v gozdu naredimo prijetno, kjer se vzdušje razlikuje od vsakdana in kjer lahko spremenimo naše mišljenje. Kar mislim tu izpostaviti je, da lahko gozd oblikujemo kot naš kraj premišljevanja in počitka od napornega stresa vsakdanjega življenja. S tem damo "prostoru"/gozdu poseben pomen kjer se spremeni tudi naš način obnašanja ter mišljenja. Tako bomo odkrili drugačne vidike, ki jih sicer ne bi in se osebno in duševno razvijali ter razbremenili, če nas kaj trenutno pretirano bremeni. Že sam sprehod lahko umiri naše misli in zmanjša stres, kaj šele "vikend oddih" v divjini.
Vikend oddih v naravi je lahko izredno sproščujoč in psihično prečiščujoč. Vsekakor se pojavijo vidiki, ki jih pri navadnem sprehodu ni potrebno upoštevati in eden izmed njih je ogenj. Ogenj je pri kampiranju skoraj, da obveznost in nam ustvari atmosfero pravega kampiranja v naravi. V večini primerov je enostavno prižgati ter ohranjati ogenj, saj imamo veliko priročnikov in pripomočkov. Kar se tiče večernega druženja, si ga tudi težko predstavljamo brez ognja, saj je ključen za socializacijo, skupinsko pripravljanje hrane ter ustvarjanje prijetnega, sproščenega vzdušja. V naravi nam ogenj ob večernih urah nudi občutek varnosti in je tudi vir toplote, kar ni zanemarljivo. Preizkušanje priprave hrane na ognju je lahko tudi zelo zanimiva izkušnja za nekoga, ki tega ni vajen.
Ogenj zahteva čas ter pravilen pristop, takrat je izkušnja kurjenja v naravi prijetna in za nas "turiste" in za naravo samo. Obogatil nas bo ne samo s toploto, ampak tudi z večernim premišljevanjem in lahko rečemo meditiranjem ob plamenih. Pa ne pozabimo na čudovit čaj skuhan iz nabranih zelišč.

- Denis Ališič

December 2018 (Bivakiranje med prvo nočjo)

Bivakiranje med prvo nočjo Odhod na prvo prenočitev je lahko čustveno naporen in zahteva kar nekaj priprav, da je izpeljan pravilno...