četrtek, 20. december 2018

December 2018 (Bivakiranje med prvo nočjo)


Bivakiranje med prvo nočjo

Odhod na prvo prenočitev je lahko čustveno naporen in zahteva kar nekaj priprav, da je izpeljan pravilno in čimbolj prijetno. Prva izkušnja v novi dejavnosti se nam zapiše bolje v spomin, kot katerakoli druga izkušnja, ki sledi. Zato moramo še posebej poskrbeti, da bo naša prva izkušnja pozitivna in nas bo motivirala nadaljevati v tej smeri. Normalno je, da se pojavi strah in, da se zadržujemo, da ne bi odšli, vseeno pa je kdaj pa kdaj potrebno iti čez sebe in uresničiti svoj cilj.
Glede konkretnih vidikov, jih bom opisal 3; torej, kaj vzeti s seboj, kje si napraviti "ležišče" v gozdu in ali je bolj smiselno imeti zakurjen ogenj, ali rajši imeti oblečenih več oblek. Torej najprej prvo: kaj vzeti s seboj. Ko načrtujemo izlete, ki bodo trajali več kot dva dni je vedno treba upoštevati vidik nezgod, ki se lahko zgodijo. Zato poleg vsega osnovnega, kar vzamemo na navadni pohod, kot je pijača, hrana, dodatne obleke in kakšen nož, vzamemo s seboj še baterijsko svetilko, kresilo, spalno vrečo, šotorsko krilo in prvo pomoč ter priporočljivo še kakšno paracord vrv. S tem bi morale biti osnovne potrebe med izletom zadovoljene.
Lokacija prenočitve je eno od najpomembnejših vprašanj, od katerega je odvisno, kako dobro bomo spali ponoči. Spomnim se še dobro, kako sem šel nekaj časa nazaj prespati v gozd in nisem pogledal kje bom postavil moj bivak, ampak sem kar napel šotorsko krilo v obliki pol zaprtega bivaka in se ulegel pod njega. Čez noč je veter začel pihati v drugo smer (ker pa nisem premislil, da se bo zrak nad jezerom, ki je bilo pod mano, ohladil in pihal direktno v moj bivak ter ga posledično napihnil kot balon) in me povsem prepihal. Zato je izredno pomembno, da pogledamo vse okoli nas in se lahko nato mirno uležemo spat. Vidiki na katere moramo paziti so: naklonjenost površine (površina naj bo čimbolj ravna oz. rahlo nagnjena, da voda lahko odteka); nevarnost poplav, zato je dobro, da je ozemlje malce dvignjeno nad okoljskimi vodotoki; smer pihanja vetra in nevarnost padajočih suhih vej in dreves okoli nas.
Zadnja dva zelo pomembna vidika v gozdu pa sta še ogenj in obleke. Osebno nikoli ne spim s prižganim ognjem, ampak se vedno rajši debelejše oblečem in se skušam ogreti s "hot-packi", ki jih dam med stegnja (tako se najhitreje pogrejemo), ko ležim v spalni vreči. Ogenj zakurim kadar sem buden, da zadeva ne uide iz pod kontrole ter, da se lahko pogrejem sam in posušim obleke.
Vsekakor še zadnja stvar, ki bi jo rad omenil je postopnost, ki jo moramo upoštevati pri vseh novih hobijih. Če bomo šli prvič prespati v gozd pozimi, pri slabem vremenu z malo opreme, se najbrž ne bomo odločili še kdaj iti. Zato je dobro, da stopnjujemo težavnost in gremo najprej ob lepem vremenu, pri topli temperaturi in z malo več opreme ter se tako počasi prilagajamo na gozd in nabiramo izkušnje.


- Denis Ališič





December 2018 (Bivakiranje med prvo nočjo)

Bivakiranje med prvo nočjo Odhod na prvo prenočitev je lahko čustveno naporen in zahteva kar nekaj priprav, da je izpeljan pravilno...